Tworzywa sztuczne w przemyśle spożywczym – specjalistyczne tworzywa do kontaktu z żywnością. Fizjologicznie obojętne, gwarancja najwyższej jakości. Atesty. Sprawdź naszą ofertę.
Wszystko co przeznaczone jest do kontaktu z żywnością powinno spełniać najwyższe normy jakościowe. Odpowiednie tworzywa sztuczne dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Najpopularniejsze to poliamid PA 6, poliacetal POM – C (również modyfikowany), polietylen PE 1000, PE 500, PE 300. Warto pamiętać, że polietylen z regranulatu nie jest dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Oferowane przez nas tworzywa spełniają wszystkie wymagania i normy.
Tworzywa sztuczne do kontaktu z żywnością – właściwości
Tworzywa sztuczne posiadają wiele zalet, które stawiają je wysoko wśród popularnych materiałów konstrukcyjnych dostępnych na rynku. Elementami z tworzyw z powodzeniem można zastąpić części maszyn i urządzeń wykonane z tradycyjnych materiałów. Może to wpływać na sprawność całego procesu produkcji jak i na poprawę jego bezpieczeństwa. Nie bez znaczenia jest tu również niska waga tworzyw oraz łatwość ich obróbki.
Specjalne tworzywa sztuczne w branży spożywczej
Specjalne tworzywa sztuczne stosowane w maszynach produkcyjnych w branży spożywczej, to tworzywa wykrywane przez detektory metali. Zastosowanie takich tworzyw podnosi bezpieczeństwo procesu produkcji. Dodatkowo bardziej pożądane są materiały w kolorze niebieskim. Spowodowane jest to lepszą widocznością takich elementów, a co za tym idzie, łatwiejsze jest utrzymanie ich w czystości.
Wysokosprawne tworzywa sztuczne w przemyśle spożywczym
PEEK, PVDF, teflon PTFE to najpopularniejsze i najczęściej stosowane tworzywa wysokosprawne z szerokiej gamy tworzyw, dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym. Tworzywa wysokosprawne są odporniejsze na wysokie temperatury, a dzięki wypełniaczom mogą zyskać jeszcze lepsze właściwości, np. lepszą sztywność czy odporność na ścieranie. Ponadto takie tworzywa mogą występować w formie przewodzącej elektryczność, a także antystatycznej. Idealnie nadają się w miejscach wymagających wysokiej higieny i czystości w urządzeniach pracujących z bardzo wysokim posuwem.
Gdzie można stosować tworzywa sztuczne do kontaktu z żywnością?
Tworzywa sztuczne możemy spotkać w każdej gałęzi branży spożywczej. Np. w cukiernictwie, piekarnictwie, w przemyśle przetwarzania ryb, mięsa, owoców, warzyw itd.
Wytwarza się z nich części maszyn oraz opakowania do żywności.
Sprzedaż i dostawa
W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które spełniają wymagane normy i posiadają atesty. Są to zarówno tworzywa standardowe jak i wysokosprawne. Od wielu lat współpracujemy z producentami elementów do branży spożywczej, niezmiennie dostarczając im najwyższej jakości półfabrykaty.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i do kontaktu z Działem Handlowym w celu uzyskania szczegółowych informacji.